Muovitonta sukkalankaa - Helmikuun kuukauden lanka

February 02, 2022

Plastic free sock yarn - yarn of the month

Yhä enemmän kaupan ovesta kävelee sisään ihmisiä, joille lankojen eettisyys on tärkeää. Halutaan tietää villan alkuperä, ostaa superwash-käsittelemätöntä tai kierrätettyjä kuituja. Ja tietenkin, jos muillakin elämän osa-alueilla haluaa elää ekologisemmin ja eettisemmin, vaikuttaa tietenkin myös rakkaan harrastuksen valintoihin.

Onneksi lankateollisuudessa on herätty myös tarjoamaan ja etsimään tapoja tuottaa lankoja, jotka vastaisivat kuluttajien tarpeeseen. Ja yksi tapa on katsoa historiaa. Ei niissä iso-isoäidin kutomissa pässinpökkimissä mitään muovisekoitelankaa käytetty. Jos villa kului puhki, se parsittiin.

Yksi meidän muovittomista langoistamme on tässä helmikuussa kuukauden lankana. Se on Aurinkokehrän Sock, DK-vahvuinen sukkalanka. Monet tietävät Aurinkokehrän Annan, joka värjää kauniita sävyjä kasviväreillä ja opettaa myös meitä muita kasvivärjäyksen salaisuuksiin. (Kurkkaa muuten Annan kirja Padoista Puikoille!) 

Aurinkokehrän sukkalanka on kehitetty yhdistämällä erirotuisten lampaiden villaa, jotta on saatu riittävän pitkäkuituista ja kestävää villaa ja sitten vielä kehrätessä tehty tiukkakierteinen lanka, jotta sekin auttaisi neulepintaa kestämään kulutusta. 

Selväähän se on, ettei muovia valitettavasti kestävyydessä vielä ole voittanutta, mutta ainakin on vaihtoehto, joka valita sen sijasta.

Sukelsin Ravelryn syvyyksiin ja etsiskelin kivoja ohjeita tämänpaksuiselle sukkalangalle kokeiltavaksi, tässä muutamia sukkia: Meeri-sukatCindy's ChoiceSoulmatesJuhani. Ja vielä muuta: VillapesulapasetPihlaTähdet Meren Yllä -lapaset


Tilaa