Kuinka alkaisin… Viisi vinkkiä aloittelevalle neulojalle

December 14, 2021

How do I begin? 5 tips for beginner Knitter

Olen neulonut aktiivisesti kohta kaksikymmentä vuotta, mutta vieläkin muistan sen arkuuden tunteen, kun olin uuden edessä. Silloin aloittaessani ei ollut edes YouTuben ohjevideoita apuna neulomisen aloittamiseen, mutta onneksi oli äiti ja mummi, joille soitin neuvoa kysyäkseni.

Nyt on tarjolla suuri määrä myös suomenkielisiä videoita ja sivustoja, joilta hakea apua, kun jokin tekniikka on hukassa tai neule ei näytä oikeanlaisella. Mutta silti voi olla vaikea tietää miten aloittaa neulominen ja mitä olisi hyvä tietää aloittaessa. Tässä siis viisi vinkkiä, jotka olisin toivonut tienneeni kun aloitin.

1. Valitse ensimmäinen neuletyö viisaasti

Aloita jostakin riittävän pienestä, mutta silti mielenkiintoisesta projektista. Meille on koulussa iskostettu ajatus, että sukasta se kutominen pitää aloittaa, mutta minä olen eri mieltä. Sukassa on minusta turhan monta uutta tekniikkaa ensikertalaisen opittavaksi. Minä aloittaisin piposta. Se on riittävän pieni, mutta kuitenkin myös riittävän iso uusien tekniikoiden opettelemiseksi. Pipon tehtyäsi osaat jo luoda silmukoita, neuloa pyörönä, neuloa oikeita ja nurjia silmukoita, kaventaa ja päätellä.

2. Lumoudu langasta

Anna itsellesi lupa valita lanka, joka sekä näyttää että tuntuu hyvältä. On ihan turha käyttää aikaa ja energiaa sellaisen langan neulomiseen joka tuntuu ikävältä sormissa ja kutittaa iholla. Jos piposi ei onnistu ensimmäisellä kerralla, laadukas lanka kestää purkamisen ja uudelleen aloittamisen. (Ei koske mohairia!)

3. Kunnon puikot ja työ luistaa

Tiedän, sinun isoäidilläsi on valtava varasto vanhoja puikkoja, jotka ovat hänen mielestään vielä aivan käyttökelpoisia ja saat milloin vain lainata niitä. Mutta luulen, että harva meistä lähtee juoksulenkillekään littanaan astutuissa vanhoissa lenkkareissa. Puikot ovat kehittyneet valtavan paljon, ja laadukkailla puikoilla tehty neule ei väsytä sormia, neulepinta on tasaisempaa ja neulominen sujuvaa.

4. Kysy apua

Neuleyhteisö on ihana. Se on kansainvälisesti suuri ja silti tuntuu kuin kaikki neulojat olisivat samaa porukkaa. Neulominen yhdistää ja neulojien kanssa voi aina jutella tekeillä olevista töistä, langoista, joista haaveilee tai uusista ohjeista, joihin pohtii lankavalintoja. Me täällä lankakaupassa autamme mielellämme uutta Neulojan pääsemään alkuun harrastuksessaan ja valitsemme kanssasi ensimmäisen neuletyön langat ja autamme lukemaan ohjetta. Facebookin lukuisat neulomiseen liittyvät ryhmät ovat apuna ja tukena myös ja kansainvälisen suuren yhteisön löydät Ravelry.com :sta. Siellä ryhmät toimivat tukena ja innostajana ja ohjeiden joukosta on helppo löytää itselleen se seuraava pipoprojekti.

5. Muista kylpy!

Itsekin voit mennä rentouttavaan kylpyyn, mutta ennen kaikkea muista kylvettää valmistunut neuleesi. Tämä on se hetki, jolloin neulomisen ihmeet tapahtuvat. Upota neuleesi kädenlämpöiseen veteen ja anna sen siellä olla ja kastua ja sitten puristele varoen ja pyyhkeen avulla liika kosteus pois. Asettele valmis neule vaakatasoon kuivumaan ja muotoile haluamallasi tavalla. Näet miten silmukat löytävät paikkansa, neuleen pinta tasoittuu ja villa pehmenee ihmeellisellä tavalla.


Tilaa